Planina Tara, oaza mira i netaknute prirode, sa ponosom nosi titulu “kraljice srpskih planina”. Smeštena u zapadnoj Srbiji, u zagrljaju Dinarskog gorja, Tara očarava lepotom svojih šuma, kanjona, vrela i jezera.

Tara nudi mnoštvo različitih aktivnosti: planinarenje, biciklističke staze, rafting, pecanje, jahanje, šetnja šumom… Uživajte u blagodatima planinskog vazduha, tradicionalnoj srpskoj kuhinji i gostoprimstvu lokalnog stanovništva.

Klima: Planinska klima Tare je oštra, sa snežnim zimama i ugodnim letima. Prosečna temperatura u ljetnim mjesecima je oko 18°C, a u zimskim oko -2°C.

Flora i fauna: Tara je bogata raznovrsnom florom i faunom. Na planini raste oko 1.100 biljnih vrsta, od kojih je 70 endemskih, a najpoznatija među njima je Pančićeva omorika. Šume Tare su dom brojnim životinjama, uključujući medvede, vukove, lisice, jelene i srne.

Nacionalni park Tara: Nacionalni park Tara je osnovan 1981. godine i obuhvata površinu od 220 km². Park je poznat po svojim prirodnim lepotama, uključujući kanjon Drine, brojne vidikovce, kao i 2 veštačka jezera, Perućac i Zaovine.

Aktivnosti: Tara nudi mnoštvo različitih aktivnosti za turiste, uključujući:

  • Planinarenje: Na Tari postoji mreža markiranih planinarskih staza različitih težina.
  • Biciklizam: Planina Tara je popularna destinacija za bicikliste.
  • Rafting: Rafting na reci Drini je uzbudljiva aktivnost koja nudi prekrasne poglede na kanjon.
  • Pecanje: U jezeru Perućac i reci Drini možete pecati pastrmke, lipljane i druge ribe, a pasionirane ribolovce naročito privlači lov na mladicu.
  • Jahanje: Zahvaljujući ergeli Nacionalnog parka “Tara”, jahanje je odličan način da se upoznate sa prirodom Tare.
  • Šetnja šumom: Šetnja šumom Tare je opuštajuća aktivnost koja vam omogućava da uživate u miru i tišini prirode, koja okrepljuje i duh i telo.